czwartek, 18 sierpnia 2016

Buraczki marynowane z czosnkiem - pyszunia



BURACZKI MARYNOWANE Z CZOSNKIEM

SKŁADNIKI:
  • Buraki czerwone
na zalewę:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (nie jodowana)
  • czosnek (dużo)

PRZYGOTOWANIE:
Buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić
i obrać. Zetrzeć na plastry. Czosnek również zetrzeć na plastry. Wodę na zalewę zagotować, następnie dodać ocet, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników. Do starannie umytych i wyparzonych słoików włożyć dość ciasno buraczki wymieszane z czosnkiem. Zalać gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować, od zagotowania 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz