UŻYĆ ZAKWASU OWSIANO-RYŻOWEGO Z POPRZEDNIEGO PRZEPISU
Zaczyn:
· 100 g zakwasu owsiano-ryżowego
· 130 g mąki ryżowej
· 190 ml wody
Wszystko
wymieszać i zostawić na kilka godzin. Ja zostawiam na noc. Jest dość rzadkie.
Ciasto
właściwe:
·
zaczyn
· 340 g mieszanek różnych mąk bezglutenowych (u mnie owsiana (ok. 140g), ryżowa pełnoziarnista (ok. 140g) i gryczana (ok. 60g))
· 160 g skrobi z tapioki
·
3
łyżki łupin babki jajowatej
·
3
łyżki oleju (ja miałam słonecznikowy)
·
1½
łyżeczki soli
·
2½ szklanki letniej wody
Wszystkie
składniki mieszamy kilka minut. Na początku ciasto jest bardzo rzadkie, jednak
po kilku minutach mieszania ładnie gęstnieje. Ja używam do tego mieszadeł w robocie kuchennym. Zostawiam przykryte ściereczką na ok. 3 godziny. Następnie
przekładam do foremki i czekam aż podrośnie.
Piekę
w piekarniku z termoobiegiem i funkcją pary 20 min. w 230 st. a następnie
zmniejszam temperaturę do 200 st. i piekę jeszcze ok 40 min. Zwykle wstawiam
ciasto do zimnego piekarnika. Podczas pieczenia jeszcze trochę rośnie.
SMACZNEGO 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz