piątek, 14 lutego 2025

Chleb bezglutenowy owsiano-ryżowy 2

 




UŻYĆ ZAKWASU OWSIANO-RYŻOWEGO  Z POPRZEDNIEGO PRZEPISU


Zaczyn:

·         100 g zakwasu owsiano-ryżowego

·         130 g mąki ryżowej

·         190 ml wody

Wszystko wymieszać i zostawić na kilka godzin. Ja zostawiam na noc. Jest dość rzadkie.


Ciasto właściwe:

·  zaczyn

·  340 g mieszanek różnych mąk bezglutenowych (u mnie owsiana (ok. 140g), ryżowa pełnoziarnista (ok. 140g) i gryczana (ok. 60g)) 

·  160 g skrobi z tapioki

·  3 łyżki łupin babki jajowatej

·  3 łyżki oleju (ja miałam słonecznikowy)

·  1½ łyżeczki soli

·    szklanki letniej wody

 

       Wszystkie składniki mieszamy kilka minut. Na początku ciasto jest bardzo rzadkie, jednak po kilku minutach mieszania ładnie gęstnieje. Ja używam do tego mieszadeł w robocie kuchennym. Zostawiam przykryte ściereczką na ok. 3 godziny. Następnie przekładam do foremki i czekam aż podrośnie.

       Piekę w piekarniku z termoobiegiem i funkcją pary 20 min. w 230 st. a następnie zmniejszam temperaturę do 200 st. i piekę jeszcze ok 40 min. Zwykle wstawiam ciasto do zimnego piekarnika. Podczas pieczenia jeszcze trochę rośnie.

 

SMACZNEGO 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz